daniel libeskind’s thiers-est station takes shape in nice

In the city of the French Riviera Pleasant, Studio Libeskind‘s Gare Thiers-Est (Thiers East Station) takes shape. Designed in collaboration with local architects Fevrier Carré Architectes and landscaper Jean Mus, the project is part of a larger redevelopment. The master plan calls for the introduction of 18,300 square meters of high-end commercial space of shops and restaurants, as well as a hotel, a 600-seat auditorium, co-working spaces and terrace cafes. Photographer Paul Clemence d’ARCHI-PHOTO visits the site to document the progress of the construction of the ambitious project.

all photos © Paul Clemence | @photobyclemence (unless otherwise stated)

the crystalline design

If the Gare Thiers-Est of Nice is designed in the image of its environment, the architects at Studio Libeskind is inspired by the crystallized mineral forms of azurite. The multi-faceted structure rises nearly 40 meters (over 130 feet) into the air, obscuring the train tracks.

Construction began in late 2017 and completion was originally scheduled for late 2019. With a continuous three-year rollback, the statute now sees the building’s structural fame come to life to reveal its sculptural, crystalline form. See designboom’s 2017 coverage, including early visualizations of the project here.

paul clemence documents the progress of the crystalline station of the libeskind studio in niceVisualization 2017 by morph

Photographer Paul Clemence writes of the building:It was a very inspiring project to shoot! Libeskind’s characteristic asymmetrical play of geometry, its structural “beams” and “columns” creating dynamic diagonals running up and down, left and right, all in a playful dance with the orthogonal scaffolding grid and high cranes.’

When the Nice station design was first unveiled, Daniel Libeskind said:this project represents the avant-garde of the city of niçois to create a major architectural landmark and rejuvenate the surroundings of the train station in this historic city. Mthe goal was to create a building that can be seen from all angles, that would become the connective tissue between two sectors and reconnect the neighborhoods. it will serve to reflect the city, the light and the landscape.

nice nice

nice nice nice nice nice nice

Previous

Rupture of Andrew Mangiapane's contract extension with the Calgary Flames

Next

Corner Gallery in Ukiah presents the art of young artist Melanie Muniz in August/September - The Ukiah Daily Journal

Check Also